Strategische VastgoedPlanning Topsporttrainingsaccommodaties
Opdrachtgevers
Ministerie VWS directie Sport, NOC*NSFĀ en deĀ Vereniging Sport en Gemeenten
Periode
Julin 2022 - December 2023
Omschrijving
In de strategische lange termijnplanning wordt inzichtelijk gemaakt hoe sportaccommodaties en sportbonden elkaar kunnen vinden om een landelijke dekking van topsport- en opleidingsprogramma's te faciliteren: de huidige en toekomstige vraag vanuit de topsport en de plannen van vastgoedeigenaren komt hierin samen en is uitgezet in tijd. Het doel van de strategische lange termijnplanning is uiteindelijk dat er tussen stakeholders afspraken worden gemaakt, o.a. over de financiering van projecten. Voordeel daarvan is dat met de verdere uitwerking lange termijn afspraken met stakeholders kunnen worden gemaakt over de financiering van projecten: dit is niet alleen gunstig voor de 'betaalbaarheid' (de jaarlijkse kosten voor de gebruikers), maar komt ook de 'financiële haalbaarheid' te goede (investeringen kunnen worden afgeschreven over een langere periode en alle benodigde stakeholders kunnen vroegtijdig aanhaken (al in de initiatieffase). In het rapport is vastgesteld welke investeringen zijn gekoppeld aan de bouw en instandhouding van de topsporttrainingsaccommodaties en rond af met aanbevelingen voor een toekomstige cofinanciering vanuit de Rijksoverheid (vanuit een TCO-benadering).
ā
Link naar rapport Strategische VastgoedPlanning Topsporttrainingsaccommodaties
Het plan volgt uit een eerder door Spoza uitgevoerde analyse van het proces van ontwikkeling en bouw van topsporttrainingsaccommodaties: 'Bouwen aan topsport'.
Bouwen aan topsport
Ontwikkelen van topsportinfrastructuur en topsporttrainingsaccommodaties in Nederland
Opdrachtgevers
Ministerie VWS directie Sport, NOC*NSFĀ en deĀ Vereniging Sport en Gemeenten
Periode
Juni - November 2021
Omschrijving
In het Deelakkoord 6 ‘Topsport die inspireert’ hebben de directie Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de inspirerende waarde van topsport centraal gesteld. Voor prestaties op hoog niveau zijn accommodaties nodig van een even hoog niveau die op een duurzame en kostenefficiënte manier worden ontwikkeld, geëxploiteerd en in stand gehouden. Op dit moment gebeurt dat nog te weinig en te ongestructureerd. Hierdoor hebben betrokkenen bij ingebruikname een accommodatie die niet voldoet aan de eisen van de topsport en worden ze op een later moment geconfronteerd met exploitatietekorten. Deze tekorten hebben weer een impact op de kosten voor de (top)sport en het op orde houden van de (top)kwaliteit, die een accommodatie moet bieden als trainingsfaciliteit voor topsport. Het principe van Total Cost of Ownership (TCO) is bekend, maar lijkt onvoldoende vervlochten in het proces van de ontwikkeling en instandhouding van topsporttrainingsaccommodatie. De vraag is daarom of op dit moment de juiste stakeholders op het juiste moment en op de juiste manier betrokken zijn bij de ontwikkeling en instandhouding van de topsporttrainingsinfrastructuur in Nederland en of de juiste partijen betrokken zijn bij het ontwikkelproces van een accommodatie.
In het kader van de uitwerking van het Deelakkoord 6 ‘Topsport die inspireert’ en vanwege bovenstaande aandachtspunten heeft de directie Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), mede namens NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) aan Spoza BV gevraagd om een gedegen analyse uit te voeren van het proces van ontwikkeling en bouw van topsporttrainingsaccommodaties en aanbevelingen te formuleren voor verbetering.
De eindrapportage beschrijft de uitkomsten in de vorm van een proceshandleiding en biedt daarmee handvatten bij de toekomstige ontwikkeling en verbetering van de topsportinfrastructuur in Nederland en bij de nieuwbouw en renovatie van topsporttrainingsaccommodaties.
ā